Přejít k hlavnímu obsahu
Tokhi -

Artisan Cantina Cajon: rychlejší než cholera za Karla IV.

Cajon, dnes již tradiční bicí nástroj používaný bubeníky a perkusisty po celém světě, dosáhl takové obliby, že je dokonce kategorie hráčů, kteří se na krabici specializují. Nemůžou si pomoct a bubnují na všechno, co cajon připomíná byť jen v náznacích. Cajonisté. Popularita tohoto fantastického nástroje je pochopitelná, přenosná bicí souprava, hojně využívaná nejprve v mnoha stylech world music, se postupně dostala z ulic, přístavišť a flamencových festivalů až na podia obrovských unplugged koncertů kapel mnoha žánrů. Meinl, jako jeden z největších inovátorů a výrobců perkusí na celém světě, nesměl zůstávat pozadu.

Tato německá firma vyráběla a vyrábí několik typů cajonu, od klasických, přes např. bongo cajon a jeho variace – až po trejony, travel cajony, nebo set, ze kterého si můžete cajon postavit sami. Nicméně dalo by se říct, že ač jsou kluci v Meinlu šikovní nadmíru a vyrábí tuny kvalitního materiálu a nástrojů, v oblasti cajonů to tak trochu vázne. A je to úplně pravda. Respektive byla.

Teď se totiž do světa dostávají cajony ze série Artisan. Nejvyšší serie cajonů, které Meinl vyrábí (čemuž odpovídá i cena), se šíří bubenickým světem rychleji než cholera za dob Karla IV. Jednotlivé nástroje jsou pojmenovány podle tradičních flamencových rytmů (Buleria, Seguiryia, Fandango, Cantina) a právě poslední jmenovaný mi touto dobou dělá společnost na koncertech i ve studiích. Na test jsem si model AE-CAJ6 Artisan Cajon vybral proto, že je o něco nižší než ostatní Artisany (18 3/4´) a má o něco širší hrací desku (12 3/4´) – produkuje tak o něco hlubší basy, než ostatní modely. Zároveň si ale zachovává citlivost v horní části desky a je slyšet i nejjemnější hra prsty.

Specifikace

Tělo nástroje je vyrobeno z kvalitního ořechu, přední desku pak tvoří 9 vrstev březové překližky. Celý tvar působí elegantním dojmem a cajon je velmi příjemný na naklápění a hru samotnou, včetně technik jako pohyb nohou, tlumení prsty atd. Uvnitř je 16 strun po celé přední desce, což zajišťuje citlivost a okamžitou reakci. Povrch je trochu nakloněný, aby umožňoval maximální pohodlí při hře. Na spodní desce je připevněn klíč, kterým struny můžete ladit. Přední deska se samozřejmě dá povolit, nebo přitáhnout (pro kratší zvuk) podle potřeby. 4 průhledné gumové nožičky izolují nástroj od podlahy, a nepřenáší se tak vibrace z hraní. Zároveň díky nim cajon nepodkluzuje.

Zhodnocení

Cajon Artisan Cantina firmy Meinl je jedním z nejlepších nástrojů, na který jsem měl možnost hrát. Směle konkuruje firmám, které existují tak dlouho jako Meinl samotný, ale celou dobu se na cajony specializují. To je tak, když vám tradiční řemeslníci utečou ke konkurenci. Všechny Artisany jsou vyráběny ručně s maximální péčí a smyslem pro detail. Tento výrobek opravdu doporučuji, sám ho používám momentálně na koncertech i ve studiu s Katarinou Landlovou (finalistkou "Talentu") a Máriem Bihárim, všichni jsou z něj nadšení, včetně zvukařů. A to je co říct.

Tagy tokhi meinl Artisan Cantina cajon

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Perkusista, bubeník, facilitátor. www.tokhi.cz
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY